STREETWISE 1 - 24 maart 2002 in TENT. ROTTERDAM

Irritatie over de toenemende controle door middel van het aan elkaar koppelen van elektronische informatiesystemen en het veelvuldig gebruik van bewakingscamera's vormt voor Desiree Palmen al enkele jaren de aanzet tot kunstwerken waarin camouflage gethematiseerd wordt. In fotowerken, video's en locale acties onderzocht de kunstenares de mogelijkheden om mensen te laten 'oplossen' in een omgeving of te laten verdwijnen tegen hun achtergrond. Vanzelfsprekend speelt de manipulatie van kleding hier een cruciale rol. Een overhemd dat zich tot ver buiten het lichaam uitspreidt en naast het lichaam tevens het tafelblad bekleedt, vertroebelt de contour van de drager en maakt het moeilijk hem exact te positioneren. In een ander werk is een pak zodanig beschilderd dat het model, wanneer zij een bepaalde houding aanneemt, nauwelijks is te traceren in een interieur. Desiree Palmen fotografeert de door haar gecreëerde situaties en daarmee is ze de kijker te slim af. Want, één stap naast de ideale waarnemings-positie en de camouflage werkt niet meer.

In haar nieuwe werk richt ze zich sterker op de sociale implicaties van haar pogingen om het oog van 'Big Brother' te misleiden. Met enkele cameraposities in zogenaamde risicostraten in het Rotterdamse Oude Westen als uitgangspunt ontwierp ze camouflagekleding. Modellen voerden acties uit op straat: 'onzichtbaar' voor de selecte doelgroep van bewakingspersoneel, opvallend voor toevallige passanten in de straat.
De tentoonstelling in TENT. zal, behalve uit fotowerken, bestaan uit video-opnames van de performances en ooggetuigenverslagen. Merkwaardig genoeg ligt de nadruk hier juist op de positie van de kijker en problematiseert het beklemmende gegeven dat verdwijnen en in het oog springen twee aspecten van hetzelfde fenomeen zijn.

Arno van Roosmalen / Tentagenda / maart 2002Back